oruc tutarken nelere dikkat etmeliyiz

Oruç Tutarken Neler Yapılmaz?

Oruç Tutarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ramazan ayına girilen günlerde yemek alışkanlıklarınızda farklılaşır bazen daha çok öğün tüketmek gerektiğini düşünebilirsiniz. Ancak ramazan ayında dikkat edilmezse kilo alma problemi ile de karşılaşmanız kaçınılmaz olur. Kişilerin genelde düşündüğü konular arasında ramazanda ne yemeliyim? Ne kadar su içmeliyim ya da kilo alır mıyım sorularından ibarettir. Ramazanı sağlıklı bir şekilde geçirmek için ölçülü beslenmeye dikkat etmekte fayda vardır.

Yeterli ve Dengeli Beslenin

Normal günlük beslenmeye önem verildiği gibi ramazan ayında da beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Vücudun uzun zaman aç kalması sırasında yeterli enerji göstermeyen vücut yemek yenmediği sürece aktiviteleri yeterli olarak yapamaz. Ramazan ayında da yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir.

Alışı olmayan vücudun oruca alışması için mutlaka sahura kalkmak ve oruç tutmadığınız günlerde iki öğün olacak şekilde beslenmeniz gerekir ancak çok fazla mideye yüklenmemek gerekir.

İftar ve sahurda özellikle sıvı şeklide beslenmeye önem vermek gerekir özellikle yaz aylarında vücudunuzun sıvı kaybını önlemek için bu detaya dikkat edilmelidir. İftar sonrasında ara öğünlerde çeşitli besinler az miktarda yenilmelidir.

Sahura Mutlaka Kalkılmalıdır

Uzun süre aç kalınması halinde kan şekerinin düştüğü baş ağrısı ve halsizlik sorunları olduğu belirlenmiştir. Sahur zamanı tok tutucu besinleri yemek iftara kadar aç kalmanızı önleyecektir. Kahvaltı türü besinlerden peynir, süt ve yumurta tüketimine dikkat etmek ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumların çiğ tüketilmesi gerekir.

Protein bakımından tok tutan bu besinleri tüketerek uzun süreli açlığa dayanmanız kolaylaşır. Oruç süresince lifli gıdaların tüketilmesi bol su tüketilmesi tahıllı ürünlere er verilmesi gerekir. İftarda ufak porsiyonlar yemek hem daha az yemenizi sağlar hem de midenizin fazla şişmesini ve ekşime gibi problemleri önleyecektir.

İftarda Porsiyonlara Dikkat Edin

Ramazan ayında iftar zamanında besinlere dikkat edildiği kadar porsiyon miktarına da dikkat etmek gerekir. Besinleri birdenbire tüketmek yerine yavaş yemek gerekir. Hızlı yenilen besinler midenizde hazımsızlığa neden olur.

Kan şekeriniz iftara kadar düşeceği için orucunuzu suyla, hurma ve lifli besinlerle açmanız şekerinizin dengelenmesini sağlamaktır. Orucunuzu açtıktan sonra yemeğe en az 20 dakika başlayın. İlk olarak çorba ile başlayacağınız yemeğe cacık, ayran, hoşaf gibi sulu besinlerle devam edebilirsiniz.

Lifli gıdalar arasında pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih edebilirsiniz. Lif içeriğine sahip bulgur pirince göre tok tutucu ve besleyici özellik içermektedir. Tatlı olarak hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar yiyerek midenizin yanmasını önleyebilirsiniz. Sebze ve et ürünlerini buğulama ya da haşlama yöntemi ile pişirerek yemeniz daha hafif yemenizi sağlar ve midenizin rahatsız olmasını engelleyebilirsiniz.

İftar ve Sahur Arasında Ara Öğüne Önem Verin

İftarınızı açtıktan sonra 1-2 saat aradan sonra ara öğün yemeniz gerekir. Bu öğünde meyve tüketimi vitamin açısından gereklidir. Kan şekeriniz tatlı meyveler ile dengeli seviyeye düşer.. Ayrıca meyve tüketilmesi sayesinde vücudun geeken su ihtiyacını da karşılamış olursunuz. Taze meyvelerden yazın oruç tutma zamanlarında dondurma hazırlayarak içinizi ferahlatan tatlılar hazırlayabilirsiniz.

Su Tüketimine Dikkat Edin

Günün büyük bölümünü susuz geçirdiğiniz için suya birden yüklenmek doğru olmaz. 2 bardak suyu ana öğüne kadar içebilirsiniz. Bunun dışında ara öğünlerde de su tüketmelisiniz. Günde en az 2,5 litre su tüketmeniz gereklidir. Kahve ve su tüketmek vücuttaki suyu atacağı için takviye olarak bir iki bardak ek olarak su içmeniz su ihtiyacınızın giderilmesinde yardımcı olacaktır. Ramazan ayında bağırsak hareketlerini düzenleyici besinleri tüketmekte gerekir. Yoğurt, kefir gibi besinleri tüketerek bağırsak hareketlerini düzenli bir hale getirebilirsiniz.

Fiziksel Aktiviteyi İhmal Etmeyin

Ramazan ayı boyunca sürekli hareketsiz kalmak ve gece yenilen sahurda yatarak oruca başladığınız için metobolizmanız yavaşlayacağından gün içinde spor aktivitelerini yapmanız akşam ya da sabah yürüyüşe çıkmanız kilo almanızı önler ve daha sağlıklı şekilde oruç tutmanıza yardımcı olur. Bütün bu detaylara dikkat ederek sağlıklı şekilde orucunuzu tutabilirsiniz.

Dua Ezberle

adak nedir

ADAK Nedir ?

Adak Nedir? Adak insanın yerine getirmeyi kendisine borç kıldığı ya da vaad ettiği şey anlamına …

yemek duasi

Yemek Duası

Yemekte hangi dualar okunur? Yemek duasının yapılma nedeni ilk başta şükran sunmaktır. Daha sonra sofranın betinin bereketinin …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

75 + = 84